ΠΡΟΣΟΧΗ !!!

Σας κοινοποιούμε την εξουσιοδότηση που πρέπει να
συμπληρώσετε και να αποστείλετε στον οικείο Ιατρικό
Σύλλογο, ώστε όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι μαζί να
προβούν σε διαπραγμάτευση και συμφωνία νέων όρων
συλλογικής σύμβασης με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Πατήστε εδώ

 

Επικοινωνήστε


 

banner privacy

 

 

Προσφορά Taseis Management για εφαρμογή ISO 9001

Μορφή pdf

Δημοφιλέστερα Άρθρα

31 1 2023 Συντονιστικό Όργανο για τις προτάσεις που κατατέθηκαν στην Ομάδα Εργασίας που συστήθηκε από το Υπουργείο Υγείας για την εξάλειψη του claw back

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ)
Χαρ. Τρικούπη 12,Ηλιούπολη Τ.Κ 16346, ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ)
Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3304298

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ)
Πανεπιστημίου 58, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3306487

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)
Τσόχα 15-17, Αθήνα, Τ.Κ. 11521, ΤΗΛ. 2106855949

Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
Πατησίων 210, Αθήνα, Τ.Κ. 10446, ΤΗΛ. 2610639539

 

 

Αθήνα, 31/01/2023

Δελτίο Τύπου


Οι εργασίες της Ομάδας Εργασίας που είχε συστήσει το Υπουργείο Υγείας για τον περιορισμό του claw back αποτελούμενη από εκπροσώπους του Υπουργείου, του ΕΟΠΥΥ και του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. ολοκληρώθηκαν.
Από την πλευρά του το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ. κατέθεσε προτάσεις οι οποίες συνοπτικά είναι οι ακόλουθες για :
1. Την ενίσχυση του Κλειστού Προϋπολογισμού των Διαγνωστικών εξετάσεων για το έτος 2022 με μεταφορά πόρων από μη εξαντληθέντες κωδικούς του ΕΟΠΥΥ, με άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και έμμεση ενίσχυση για όσες Διαγνωστικές εξετάσεις μπορούν να αποζημιωθούν από παράλληλες πηγές χωρίς Rebate και Claw back (Πρόγραμμα ΔΟΞΙΑΔΗΣ κλπ).
2. Ο ΕΟΠΥΥ και η ΗΔΙΚΑ να συνεργαστούν και να εξασφαλίσουν ότι οι υπάρχοντες περιορισμοί επανάληψης μιας εξέτασης, που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί προ 6ετίας, θα εφαρμοστούν άμεσα και θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.
3. Έκδοση τεκμηριωμένων παραπεμπτικών εξετάσεων. Προτάθηκε να εισαχθούν συνταγογραφικοί κανόνες-φίλτρα που θα δικαιολογούνται από το προφίλ των ασφαλισμένων (όπως αυτό φαίνεται από τον ιατρικό φάκελο ασθενούς) και θα στηρίζονται στην ιατρική ανάγκη που θα γνωματεύει ο θεράπων ιατρός.
4. Τη δημιουργία στο Υπουργείο Υγείας Επιτροπής Παρακολούθησης της Δαπάνης για Ιατρική Περίθαλψη, κατά το υπόδειγμα της Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης, ούτως ώστε να υπάρχει παρέμβαση όποτε κρίνεται αναγκαίο.
5. Τη συνεργασία με τις Επιστημονικές Εταιρείες ώστε να αναζητηθούν εξετάσεις που θα μπορούσαν να αφαιρεθούν από το σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ως μη αναγκαίες (π.χ. εξετάσεις που έχουν αντικατασταθεί από άλλες).
6. Τη χρήση μοναδικού κωδικού (OTP) για τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας ανά παραπεμπτικό.
7. Την άμεση εκκίνηση των διαδικασιών από τον ΕΟΠΥΥ για την υλοποίηση του Real Time ελέγχου των Διαγνωστικών Εξετάσεων.
8. Την paperless υποβολή των παραστατικών των διαγνωστικών εξετάσεων (όπως και των άλλων Παρόχων υγείας) και την κατάργηση της υποβολής του φυσικού αρχείου. Το οικονομικό όφελος που θα προκύψει μπορεί να ενισχύσει τον Κλειστό Προϋπολογισμό των Διαγνωστικών Εξετάσεων.
9. Την καθιέρωση Αμοιβής Ιατρικής Αξιολόγησης και Γνωμάτευσης για τους εργαστηριακούς ιατρούς και Παρόχους Διαγνωστικών Εξετάσεων.
10. Κάθε νέα Διαγνωστική Εξέταση που θα εισάγεται στην Αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να συνοδεύεται από οικονομοτεχνική μελέτη και να συνεπάγεται αντίστοιχη αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού σε ξεχωριστό κωδικό.
11. Να επεκταθεί ο Στατιστικός Έλεγχος Συνταγογράφησης θεράποντα ιατρού, με παραμέτρους την ειδικότητα, ποσοστό συνταγογράφησης ως προς την επισκεψιμότητα και μέση αξία εξετάσεων ανά ΑΜΚΑ ασθενούς και ανά ICD-10 που συνταγογράφησε ο θεράπων ιατρός.
12. Να υπάρχει συνυπευθυνότητα για το claw back κράτους και παρόχων υγείας με προκαθορισθέν όριο 2023, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 5%, πέραν του οποίου το κράτος θα αναλαμβάνει την ευθύνη κάλυψης των εξετάσεων. Για το 2024 η πρόταση του Συντονιστικού Οργάνου είναι να είναι μηδενικό claw back.
13. Να επαναξιολογηθούν τα ποιοτικά κριτήρια των αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών και να γίνει ουσιαστικός διάλογος για την εφαρμογή των ποιοτικών κριτηρίων με τη συμμετοχή των Επιστημονικών και Επαγγελματικών Ενώσεων.

Στην πλειονότητα των προτάσεων του Συντονιστικού Οργάνου φάνηκε ότι υπήρχε συναντίληψη με τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας, ενώ στις θέσεις που υπήρχε διαφωνία καταβάλλεται προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος των διαφορετικών απόψεων.
Οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν στον Υπουργό Υγείας όπου είναι και ο αρμόδιος για να λάβει μέριμνα για τον τρόπο και την πρακτική εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων καθώς και την κοινοποίησή τους τελικού πορίσματος της Ομάδας Εργασίας.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΚΕ                               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΙΠΥ
Φ.Ν.ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ                                    Θ.ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΙΔΙΚ                             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΙΔΙ
Ι.ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ Δ. ΦΑΣΙΤΣΑΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
Α. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

Αναζήτηση

Τελευταία Άρθρα

Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 282 guests και κανένα μέλος

Designed and Developed by WebRely