ΠΡΟΣΟΧΗ !!!

Σας κοινοποιούμε την εξουσιοδότηση που πρέπει να
συμπληρώσετε και να αποστείλετε στον οικείο Ιατρικό
Σύλλογο, ώστε όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι μαζί να
προβούν σε διαπραγμάτευση και συμφωνία νέων όρων
συλλογικής σύμβασης με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Πατήστε εδώ

 

Επικοινωνήστε


 

banner privacy

 

 

Προσφορά Taseis Management για εφαρμογή ISO 9001

Μορφή pdf

Δημοφιλέστερα Άρθρα

5 4 2021 Η υποχρέωση αναγραφής στα άυλα παραπεμπτικά του σχολίου ¨επί θετικής καλλιέργειας¨ στο αντιβιόγραμμα

Αθήνα: 5-4-2021
Α.Π. 207

ΠΡΟΣ:     1) Γενικό Διευθυντή ΕΟΠΥΥ κο Γ. Αγγούρη
                2) Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού κο Φ. Ρηγάτο

ΘΕΜΑ: Η υποχρέωση αναγραφής του σχολίου «επί θετικής καλλιέργειας» που πρέπει να συνοδεύει την εξέταση «αντιβιόγραμμα» ειδικά στα άυλα παραπεμπτικά.

Κε Διευθυντά,

1) Έχουμε κατ’ αρχήν να παρατηρήσουμε ότι η υποχρέωση αναγραφής του σχολίου «επί θετικής καλλιέργειας» που πρέπει να συνοδεύει την εξέταση «αντιβιόγραμμα», είναι μία διαδικασία εκ του περισσού, διότι αφ’ ενός μεν εννοείται ότι το αντιβιόγραμμα εκτελείται μόνο επί θετικών καλλιεργειών,  αφ’ ετέρου δε ουδεμία δικλείδα ασφαλείας προσφέρει σε πιθανή κατάχρηση της εξέτασης.
 Σημειωτέον ότι αυτή η πιθανή κατάχρηση, δεν είναι σύνηθες φαινόμενο επειδή όταν ο κλινικός  γιατρός ζητά μια καλλιέργεια, υπάρχει πρόβλημα λοίμωξης με συνήθως θετική καλλιέργεια, η οποία βεβαίως απαιτεί και το αντίστοιχο αντιβιόγραμμα.
Η δε μεγάλη συχνότητα της παράλειψης αναγραφής του εν λόγω σχολίου στο παραπεμπτικό από τον κλινικό γιατρό (ιδιώτη ή νοσοκομειακό) και η εξ αυτού ταλαιπωρία όλων των εμπλεκομένων (ιατρών και ασθενών), ανάγκασε τον ΕΟΠΥΥ να αποδεχθεί την αναγραφή του σχολίου στο φυσικό παραπεμπτικό και από τον εργαστηριακό γιατρό,  γεγονός που ενισχύει και την άποψη του περιττού αυτής της διαδικασίας.

2) Ειδικότερα όμως, όσον αφορά τα άυλα παραπεμπτικά,  επειδή εδώ  δεν υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώσει ο εργαστηριακός γιατρός το σχόλιο «λόγω θετικής καλλιέργειας»,  και πρέπει ο ίδιος ο ασθενής να επιληφθεί για την συμπλήρωση του από τον κλινικό ιδιώτη ή νοσοκομειακό γιατρό, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία εν τέλει εις βάρος του ασθενούς.

Κατόπιν αυτών σας καλούμε να επανεξετάσετε το θέμα και  να καταργήσετε την ως άνω υποχρέωση,  ιδιαιτέρως όσον αφορά την άυλη συνταγογράφηση.
 


Για το ΔΣ


        Ο Πρόεδρος                        Ο Γεν. Γραμματέας
Θ. Χατζηπαναγιώτου                    Σπ. Κραμποβίτης

Αναζήτηση

Τελευταία Άρθρα

Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 136 guests και κανένα μέλος

Designed and Developed by WebRely