ΠΡΟΣΟΧΗ !!!

Σας κοινοποιούμε την εξουσιοδότηση που πρέπει να
συμπληρώσετε και να αποστείλετε στον οικείο Ιατρικό
Σύλλογο, ώστε όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι μαζί να
προβούν σε διαπραγμάτευση και συμφωνία νέων όρων
συλλογικής σύμβασης με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Πατήστε εδώ

 

Επικοινωνήστε


 

banner privacy

 

 

Προσφορά Taseis Management για εφαρμογή ISO 9001

Μορφή pdf

Δημοφιλέστερα Άρθρα

9 5 2019 Ανοιχτή Επιστολή

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.)
Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (Π.Ο.Σ.Κ.Ε)
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ( ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. )
Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.)
Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Γιατρών Βιοπαθολόγων– Κυτταρολόγων Παθολογοανατόμων (Π.Ε.Ε.ΒΙ)
Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων (Π.Ε.Ε.Α.)
Σύνδεσμος Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών (ΣΕΙΠΙ)
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαστηριακών Γιατρών (ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ)
Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ.)

Αθήνα, 09/05/2019

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής και κλινικοεργαστηριακής ιατρικής


   Αγαπητοί Συνάδελφοι,

   Όπως όλοι γνωρίζετε, το τελευταίο χρονικό διάστημα το Υπουργείο Υγείας έχει δημοσιεύσει αλλεπάλληλες Υπουργικές Αποφάσεις, μέσω των οποίων προσθέτει νέες εργαστηριακές εξετάσεις πολλές από τις οποίες είναι άκρως εξειδικευμένες και ως εκ τούτου πολύ ακριβές, με το κόστος τους να φτάνει ακόμη και τις 3.000 ευρώ.
   Από την άλλη μεριά, για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους και μοναδικό σκοπό την αύξηση της εκλογικής τους πελατείας, κατήργησε μία μικρή συμμετοχή της τάξεως του 15% σε πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όταν αυτοί προσήρχοντο για διαγνωστικές εξετάσεις στις ιδιωτικές μονάδες παροχής Π.Φ.Υ., ομολογώντας μάλιστα με περίσσευμα κυνισμού και θράσους στις Υπουργικές Αποφάσεις που εξέδωσε, ότι: « Το ύψος της εν λόγω επιβάρυνσης δεν δύναται να υπολογιστεί, διότι εξαρτάται από τον αριθμό των περιστατικών. Σε κάθε περίπτωση, κατά την παροχή υπηρεσιών από ιδιωτικούς φορείς θα αντισταθμιστεί μέσω του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back) σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο.», δηλαδή με άλλα λόγια θα το πληρώσουν τα κορόιδα οι ιδιώτες πάροχοι λόγω του claw back που έχουν επιβάλλει, μολονότι εμείς για να διενεργήσουμε αυτές τις  εξετάσεις θα έχουμε πληρώσει από την τσέπη μας αναλώσιμα υλικά, πέραν των άλλων λειτουργικών εξόδων (φως, νερό, τηλέφωνο, ενοίκια κ.α.), μισθοδοσίας προσωπικού, ασφαλιστικών εισφορών και πολλών άλλων.
   Επίσης όλοι έχετε συνειδητοποιήσει ότι με τα περιοριστικά μέτρα που μας έχουν επιβάλλει, δηλαδή τις τμηματικές εκπτώσεις (rebate) και την αυτόματη περικοπή υπέρβασης της δαπάνης (claw back) και με έναν ελλειμματικό προϋπολογισμό για τις πραγματικές ανάγκες των 10.000.000 ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και σε τιμές εξετάσεων που έχουν προσδιοριστεί από το έτος 1991, οι οποίες τιμές έχουν μειωθεί περαιτέρω στις περισσότερες εξετάσεις με τις λεγόμενες ασφαλιστικές τιμές, οι περικοπές που μας γίνονται ξεπερνούν μεσοσταθμικά το 43% των εσόδων μας, όχι των κερδών μας, ενώ με την προσθήκη νέων πανάκριβων εξετάσεων και την κατάργηση της μικρής συμμετοχής των ασφαλισμένων που βοηθούσε την καθημερινή μας ρευστότητα, έχουμε την συνταγή που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία και την οικονομική μας καταστροφή.

   Αγαπητοί συνάδελφοι,

   Η αναλγησία και ο εμπαιγμός συνεχίζεται και δεν έχουν όρια.
   Κάθε χρόνος που περνά, το claw back λαμβάνει την ανιούσα (2016 στο 11%, 2017 στο 17%, 2018 στο 24%) και στο ίδιο χρονικό διάστημα απομειούνται δραματικά οι ασφαλιστικές τιμές των ιατρικών πράξεων.
   Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας  κυρίως και οι Διοικήσεις τους στον ΕΟΠΥΥ, απέτυχαν παταγωδώς να δημιουργήσουν ένα ρεαλιστικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των πολιτών της χώρας.
   Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων κατέδειξαν εδώ και μία τριετία ότι ο προϋπολογισμός των 350-370 εκατ. ευρώ είναι εξωπραγματικός. Οι ανάγκες του πληθυσμού απαιτούν έναν προϋπολογισμό τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.
   Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αντί να ενδιαφερθεί για την ανεύρεση κονδυλίων για την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, έχει υιοθετήσει την πολιτική να μοιράζει χρέη στους συμβεβλημένους παρόχους.
   Από την άλλη μεριά η Κυβέρνηση με δήλωση του ίδιου του Πρωθυπουργού αλλά και άλλων Υπουργών της, επαίρεται ότι αφενός μεν έχουμε εξέλθει από τα μνημόνια και ως εκ τούτου μπορεί να εφαρμόσει τη δική της ανεξάρτητη οικονομική πολιτική χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Θεσμών και αφετέρου έχει δημιουργήσει υπερπλεονάσματα τα οποία μπορεί να διαθέσει όπου αυτή κρίνει ότι υπάρχει ανάγκη.
   Ας ξεκινήσουν λοιπόν πρώτα με την αποκατάσταση της μείζονος αδικίας που έχουν διαπράξει όλα αυτά τα χρόνια με την επιβολή του ανήθικου, ληστρικού και καταστροφικού μέτρου της αυτόματης περικοπής υπέρβασης της δαπάνης, του περιβόητου claw back, που στην σπουδαία γλώσσα μας σημαίνει στην κυριολεξία ¨αρπάζω πίσω¨, το οποίο μετατρέπει τους παρόχους εργαστηριακής ιατρικής σε σύγχρονους σκλάβους και στην συνέχεια ας διαθέσουν τα υπόλοιπα χρήματα σε όποιες κοινωνικές ομάδες κρίνουν ότι έχουν ανάγκη.
   Εξάλλου το μέτρο αυτό (claw back), το επέβαλαν οι Θεσμοί το 2013 ως ένα προσωρινό μέτρο για την περιστολή της δαπάνης στις εργαστηριακές εξετάσεις, ισχύος 2 ή το πολύ 3 ετών, έως ότου η Πολιτεία πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εξορθολογισμό των δαπανών που απαιτούνται για τις αναγκαίες διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μέτρα τα οποία όπως αναφέραμε παραπάνω έχουν ήδη εφαρμοστεί (ηλεκτρονική συνταγογράφηση, διαγνωστικά πρωτόκολλα, συνταγογραφικές οδηγίες και κόφτες).
   Μετά από αυτές τις εξελίξεις και τις αδιαμφισβήτητες αλήθειες που περιγράφονται ανωτέρω, όλες οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής (μικρές, μεσαίες και μεγάλες) οι οποίες πλήττονται καίρια από την συνέχιση της επιβολής αυτών των καταστροφικών μέτρων, θα πρέπει να αγωνιστούν σ’ ένα κοινό μέτωπο, μαζί με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, για να διασφαλίσουν την συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων τους, προστατεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις ανάγκες των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για διαγνωστικές εξετάσεις, αφού πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του Οργανισμού προσέρχονται στις δικές μας εγκαταστάσεις και εξυπηρετούνται άμεσα χωρίς αναμονή, με αυθημερόν αξιόπιστα αποτελέσματα στις περισσότερες των εξετάσεων και σε αξιοπρεπείς χώρους με ευγενικό και πρόθυμο προσωπικό.
   Καλούμε όλους τους πολίτες στο πλευρό μας, αφού το κλείσιμο αυτών των ιδιωτικών διαγνωστικών μονάδων, πέραν της απώλειας τουλάχιστον 15.000 θέσεων εργασίας, θα σημάνει και την αδυναμία εκτέλεσης του συνόλου των διαγνωστικών εξετάσεων.
   Ο Έλληνας πολίτης δικαιούται ποιοτικές, σύγχρονες, έγκυρες και έγκαιρες ιατρικές υπηρεσίες, με απόλυτο σεβασμό στην αξιοπρέπειά του και στις ανάγκες του.
   Συντονιστείτε όλοι με την Συντονιστική μας Επιτροπή και με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, με την κάλυψη και την συμπαράσταση των οποίων θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ριζοσπαστικές ενέργειες και δράσεις, για να προστατεύσουμε το κύρος της ιατρικής μας ιδιότητας, αλλά και τις ανάγκες των συνανθρώπων μας ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., για αξιόπιστες ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις.
Η Συντονιστική Επιτροπή

Αναζήτηση

Τελευταία Άρθρα

Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 187 guests και κανένα μέλος

Designed and Developed by WebRely