ΠΡΟΣΟΧΗ !!!

Σας κοινοποιούμε την εξουσιοδότηση που πρέπει να
συμπληρώσετε και να αποστείλετε στον οικείο Ιατρικό
Σύλλογο, ώστε όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι μαζί να
προβούν σε διαπραγμάτευση και συμφωνία νέων όρων
συλλογικής σύμβασης με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Πατήστε εδώ

 

Επικοινωνήστε


 

banner privacy

 

 

Προσφορά Taseis Management για εφαρμογή ISO 9001

Μορφή pdf

Δημοφιλέστερα Άρθρα

23 3 2017 Σχετικά με τον Νόμο για τα αιμοληπτήρια

Αθήνα, 23/03/2017

Προς:              Υπουργό Υγείας κο Α. Ξανθό
Κοινοποίηση: Αναπλ. Υπουργό κο Π. Πολάκη
Γενικό Γραμματέα κο Γιαννόπουλο

Θέμα:  Ο Νόμος για τα Αιμοληπτήρια

 


Κύριε Υπουργέ
Στον νεοψηφισθέντα  Νόμο περί «Ψυχικής Υγείας» εισαγάγατε και ψηφίσθηκε μία τροπολογία σας με την οποία καταργείτε  συλλήβδην όλα τα «αιμοληπτήρια».

Ο θεσμός των «αιμοληπτηρίων»  έχει δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των συνήθως λιγοστών κατοίκων σε  απομεμακρυσμένες, και δύσβατες περιοχές,  όπου για πρακτικούς οικονομικούς λόγους δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί πλήρες εργαστήριο.
Η δε εκτίμηση της «δύσβατης και απομεμακρυσμένης» περιοχής αφέθηκε (ορθά) στην κρίση των τοπικών ΙΣ.
Βεβαίως και υπάρχουν  υπερβάσεις και καταχρήσεις του θεσμού αυτού από την χαλαρή ερμηνεία των τοπικών ΙΣ  και την έκδοση μη αναγκαίων σχετικών αδειών και για αυτό πολύ σωστά εκδώσατε και την υπ. Αριθ.  Γ3β/ΓΠ/οικ.10508 /10-2-2017 εγκύκλιό σας όπου συνιστάτε προς τους ΙΣ την αυστηρή εφαρμογή των όρων έκδοσης αυτών των αδειών.

Όμως από το σημείο αυτό μέχρι του σημείου της πλήρους κατάργησης του θεσμού των αιμοληπτηρίων,  υπάρχει μεγάλη απόσταση.
Τα προβλήματα που θα προκύψουν από την κατάργηση της  ζωτικής σημασίας, υπηρεσίας αυτής προς τους κατοίκους των απομεμακρυσμένων ορεινών περιοχών ή των απομονωμένων μικρών νησιών,  θα είναι πολλαπλάσια από τα οφέλη που θα επιφέρει η διακοπή της λειτουργίας των Αιμοληπτηρίων  στις περιοχές όπου δεν είναι αναγκαία η λειτουργία των.

Επίσης θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι η οικονομική συνέπεια που θα επέλθει λόγω της διακοπής λειτουργίας των αιμοληπτηρίων (ακόμη και των μη αναγκαίων), θα είναι ελάχιστη για τα εργαστήρια, σε αντίθεση με τις ανάγκες  του συγκεκριμένου εξυπηρετούμενου  πληθυσμού που θα πληγεί σημαντικά.

Γι’ αυτό τον λόγο σας καλούμε να επανεξετάσετε το θέμα και πριν λήξει η τρίμηνη προθεσμία διακοπής της λειτουργίας των «αιμοληπτηρίων»,  και να εκδώστε  νέα τροπολογία όπου να εξαιρέσετε  την απαγόρευση λειτουργίας αυτών στις δυσπρόσιτες και έχουσες ανάγκη περιοχές (ορεινά χωριά, μικρά νησιά κλπ),  ορίζοντας όμως συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις στην βάση της υπ’ αριθ. 425/2002 γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου  του Κράτους, που θα εξυπηρετούν τον σκοπό αυτό και δεν θα επιτρέπουν παρεκκλίσεις και υπερβάσεις.


Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                        Ο Γεν. Γραμματέας
Θ. Χατζηπαναγιώτου                    Σπ. Κραμποβίτης

Αναζήτηση

Τελευταία Άρθρα

Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 307 guests και κανένα μέλος

Designed and Developed by WebRely