ΠΡΟΣΟΧΗ !!!

Σας κοινοποιούμε την εξουσιοδότηση που πρέπει να
συμπληρώσετε και να αποστείλετε στον οικείο Ιατρικό
Σύλλογο, ώστε όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι μαζί να
προβούν σε διαπραγμάτευση και συμφωνία νέων όρων
συλλογικής σύμβασης με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Πατήστε εδώ

 

Επικοινωνήστε


 

banner privacy

 

 

Προσφορά Taseis Management για εφαρμογή ISO 9001

Μορφή pdf

Δημοφιλέστερα Άρθρα

15 11 2016 Δελτίο Τύπου - Εφαρμογή Διαγνωστικών Πρωτοκόλλων

Αθήνα, 15/11/2016


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ

Το 2013 ο τότε Αναπλ. Υπουργός Υγείας, προκειμένου να συγκρατήσει τις δαπάνες, έκανε την παγκόσμια πρωτοτυπία να καθιερώσει τον θεσμό του claw back.
Έναν θεσμό άδικο, διαστρεβλωτικό, αναποτελεσματικό αλλά και καταστροφικό αφού όχι μόνο δεν συγκράτησε καμία δαπάνη, αλλά εξοντώνει επιστημονικά και επαγγελματικά τους μικρομεσαίους και μικρούς εργαστηριακούς γιατρούς δηλ την ραχοκοκαλιά της ΠΦΥ.
Έκτοτε όλες οι ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ επαναπαύτηκαν σ’ αυτή την πρακτική και δεν έκαναν τίποτα προκειμένου να χτυπήσουν στην ρίζα τους τις ανεξέλεγκτες δαπάνες.
Τόσο η Ομοσπονδία μας, η ΠΟΣΙΠΥ, όσο και οι επιμέρους Ενώσεις της, έκαναν πολλές και συγκεκριμένες  προτάσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, που στηρίζονταν σε δύο βασικούς άξονες:
1) Στον έλεγχο στην πηγή της παραγωγής των εξετάσεων ( διαγνωστικά πρωτόκολλα, συνταγογραφικά όρια, κάρτα ασθενούς με ΡΙΝ, έλεγχο στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση για παραβατική συμπεριφορά κλπ) και
2) Στην άμεση εφαρμογή του Πλαφόν σε συνδυασμό με διαχωρισμό των κωδικών, τουλάχιστον μέχρι να αποδώσουν καρπούς τα άλλα μέτρα.
Από τις αρχές του 2016 βλέπουμε να γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια (και με τις δικές μας παρεμβάσεις και πιέσεις) προς την κατεύθυνση του ελέγχου της υπερσυνταγογράφησης.
Η ηλεκτρονική εφαρμογή των συνταγογραφικών αριθμητικών ορίων από τον Ιούνιο καθώς η πρόσφατη (έστω και μερική) εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων με κριτήρια τόσο επιστημονικά (σύνδεση διάγνωσης ή παρακολούθησης της πάθησης με τις εξετάσεις και την αντίστοιχη ειδικότητα), όσο και οικονομικά (μέσος όρος αξίας εξετάσεων ανά πάθηση), που όμως δεν απαγορεύουν στον συνταγογραφούντα γιατρό την δικαιολογημένη υπέρβασή των, μας βρίσκει στις βασικές αρχές τους,  σύμφωνους.
Η όλη προσπάθεια είναι προς την σωστή κατεύθυνση, όμως όπως όλες οι πρωτοεμφανιζόμενες αλλαγές, δεν στερούνται ατελειών ή και υπερβολών κατά την εφαρμογή τους, γι’ αυτό και είναι  απαραίτητη η συνεργασία των ηγεσιών του Υπουργείου Υγείας και του  ΕΟΠΥΥ με τους Ιατρικούς φορείς (ΠΙΣ, ΙΣ, ΠΟΣΙΠΥ, ΠΟΣΚΕ κλπ), προκειμένου να προκύψει το βέλτιστο αποτέλεσμα αλλά και να αποτραπεί κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης.
Παρ’ όλα αυτά εμείς πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη η λήψη περαιτέρω μέτρων (κάρτα ασθενούς, ηλεκτρονικός έλεγχος παραβατικότητας, on line έλεγχος, έλεγχος του τόπου παραγωγής παραπεμπτικών κλπ) προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σχέδιο στον έλεγχο και τον περιορισμό των δαπανών.
Παράλληλα επιμένουμε στην άμεση επιβολή Πλαφόν στην εκτέλεση των εξετάσεων σε συνδυασμό με διαχωρισμό των κωδικών, με κατάργηση των ασφαλιστικών τιμών, μέχρι να αποδώσουν (αν αποδώσουν) τα παραπάνω μέτρα.
Γι’ αυτό καλούμε τις ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ να εκμεταλλευτούν την εμπειρία μας και την ειλικρινή διάθεσή μας να συμβάλλουμε σ’ αυτή την προσπάθεια και να δεχθούν την συνεργασία μας.


Ο Πρόεδρος                        Ο Γεν. Γραμματέας
Θ. Χατζηπαναγιώτου                    Σπ. Κραμποβίτης

Αναζήτηση

Τελευταία Άρθρα

Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 72 guests και κανένα μέλος

Designed and Developed by WebRely